tiistai 14. maaliskuuta 2017

Low fodmap -oyakodon eli kanaa ja kananmunaa riisikulhossa



Japanilaisten huumorintajusta kertoo melkoisesti, että tämän ruoan nimi tarkoittaa vanhempaa ja lasta kulhossa.

Nyt kun asia on saatu pois päiväjärjestyksestä, mennään eteenpäin. Oyakodon on yllättävä suolaisen makean hapan kulhoruoka (eiks kulhot oo muotii hei), ja länsimaiseen ruokaan tottuneelle makujen ja rakenteiden yhdistelmä voi olla ennenkokematon.
Oyakodoniin kuuluu sipuli, mutta ystävät hyvät, emmehän me voi sipeliä käyttää. Ilman sipulin pehmeää suutuntumaa annos tuntuisi kuitenkin ankealta, joten säädin hieman.


Minun versiossani on tylsästi käytetty broilerisuikaleita, mutta suosittelen pilkkomaan broilerin itse. Tummissa reisipaloissa on enemmän makua, ja ulkonäkö kohenee huomattavasti, sillä suikaleista irtoaa paljon epäesteettistä höttöä. Sorde.

Oyakodon

400 grammaa broileria
3 rkl miriniä
1 rkl sakea/kuivaa valkoviiniä/korkillinen vodkaa
2,5 dl dashilientä
2 rkl soijakastiketta
1 rkl sokeria
pala kesäkurpitsaa
(ripaus asafoetidaa)
2 kananmunaa
(kevätsipulin varsia)

Japanilaisissa ohjeissa suositaan broilerin reisipaloja, jotka pilkotaan ja taputellaan kuivaksi.
Jos käytät suikaleita, valuta ne huolellisesti.
Puolita kesäkurpitsa, poista pehmeä siemenosa ja pilko siivuiksi.
Ruskista kesäkurpitsa erillisellä pannulla tai paahda uunissa.
Sekoita dashiliemi, soijakastike ja sokeri.
Kuumenna pannulla mirin ja sake, lisää dashiseos ja kiehauta.
Lisää broileripalat, ja anna kypsyä useamman minuutin ajan.
Jos pinnalle nousee vaahtoa, kuori se lusikalla pois.
Lisää kesäkurpitsa.
Pannua voi välillä ravistella hieman, mutta vältä turhaa hämmentelyä.
Kun broileri on kypsää, (lisää asafoetida ja) kaada nauhana päälle kananmunat, joiden rakenne on rikottu, ei vatkattu.
Älä hämmennä, mutta sekoittele hieman, ettei kananmuna paakkuunnu yhteen kohtaan.
Tarjoile riisin päällä (kevätsipulin kera) syvästä kulhosta.

Japanilaisia aineksia saa Tokyokanista ja joistakin etnokaupoista.





2 kommenttia:

  1. Kiitos niin paljon näistä resepteistä!! Pakko päästä testaan näitä kaikkia, jos kerrankin hyvästä ruuasta ei tulis enää maha kipeeks! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihanaa kuulla, kiitos! Näillä miun vatsa voi paremmin, ja toivottavasti on hyötyä muillekin :)

      Poista