torstai 23. maaliskuuta 2017

Hyydytetty suklaa-tuorejuustokakku sekä hyydytetty juustokakku kylmäsavulohesta (low fodmap)




Tein kummitytön ristiäisiin pari herkullista juustokakkua vuosi sitten, mutta en hoksannut laittaa ohjeita tänne. Korjataan virhe välittömästi!

Kylmäsavulohikakku on sävelletty, mutta suklaakakun ohje on melko suoraan lainattu. Molemmat löytyvät alempaa.




Juustokakku kylmäsavulohesta

Pohja:
250 g Porokylän gluteenitonta jyväleipää
50 g voita

Täyte:
400 g maustamatonta tuorejuustoa
3 dl kuohukermaa
5 liivatelehteä
3 rkl lime- tai sitruunamehua
rouhittua mustapippuria
200 g kylmäsavulohta
ripaus suolaa
puoli nippua tilliä
ruohosipulia maun mukaan

Leikkaa leivästä kuoret pois (kuoret voi kuivattaa korppujauhoksi) ja murenna hienoksi (käytin apuna Tupperwaren silppurihäkkyrää.) Sulata voi, lisää muruseokseen ja taputtele vuoan pohjalle. Laita kylmään.
Pilko lohi hienoksi. Mausta pippurilla ja ripauksella suolaa. Hienonna tilli ja ruohosipuli. Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen viideksi minuutiksi. Purista limet ja kuumenna mehu.
Vatkaa kerma ja pehmitä vatkaimella tuorejuusto. Lisää tuorejuuston joukkoon lohi ja yrtit. Sekoita liivatteet limemehuun ja liivateseos tuorejuustoseokseen. Nostele joukkoon kermavaahto. Maista ja mausta tarvittaessa.
Kaada täyte pohjan päälle. Anna hyytyä jääkaapissa yön yli.

Koristelin versoseoksella, ruohosipulilla, tillillä ja lohiruusukkeilla.

- käytin Viola-tuorejuustoa, koska sen maku on neutraali
- leipä toimi yllättävän hyvin, ja maistui hyvältä vielä tarjoilua seuraavanakin päivänä, mutta pohja pysyy melko pehmeänä, mikä pitää huomioida siirreltäessä
- kala oli Puruveden kylmäsavulohta, saatavilla ainakin Itä-Suomessa
- limestä tuli mukavan kirpakka säväys, ei kuitenkaan turhan voimakas maku



Suklaa-tuorejuustokakku

Ohje on lainattu Valiolta: amerikkalainen suklaa-juustokakku.

Pohjan keksit korvasin Semperin kauradigestiveillä, joista tuli mukavan suolainen vivahde. Täytteeseen ja ganache-kuorrutukseen käytin Lidlistä ostettua 74-prosenttista tummaa suklaata (ganache: 100 g hienoksi rouhittua suklaata, päälle 1 dl lämmitettyä kermaa, sekoitetaan).

Minun täytteeni jämähti kovaksi, ja suklaa ehti joko kuumua liikaa tai sitten tein sekoittaessa jonkin mokan. Suklaa kannattaa sulattaa maltillisesti vesihauteessa tai mikrossa aivan lyhyissä pätkissä - mikrossa on palamisen riski, vesihauteessa vesipisarat. You choose :D

Päällä valmismarenkeja ja minttua muistuttamasta alkuperäisen ohjeen Minttu-dominoista.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti