maanantai 22. helmikuuta 2016

Mausteiset juurespihvit (low fodmap)



Kasvispihvien rakenteen hiominen on yhtä taiteilua. Tällä kertaa pihvit pysyivät kasassa, ja olivat päältä hieman rapsakoita ja sisältä pehmeitä, mutta kuitenkin kypsiä. Toivon siis taas kerran, etten unohda jotakin tärkeää ohjeesta.


Ainekset lautasella ovat melkoista fuusiota. Pihveihin meni kotimaisten juuresten lisäksi japanilaista shichimi-mausteseosta, jossa on mm. chiliä ja japanilaista pippuria, inkivääriä, seesamia ja sitruksia. Kastikkeena toimii tsatsiki, ja riisiä maustaa tuore korianteri. Kombo toimi yhtä kaikki.

(Pakko muuten kertoa, että näihin kirjoitteluihin menee aina tuntikausia, kun jään googlaamaan mausteita ja niiden alkuperää ja käyttötarkoituksia ja kaikkea maan ja taivaan väliltä. Ehdin mm. lukea, että Kioton Kuraman alueella kasvaa paljon pippuria, ja sitten piti muistella vaihtoajan Kurama-vuoren retkeä ja kuumia kylpyjä. Kuva Kuramalta lopussa. Apua, siitäkin on jo kuusi vuotta!)

Shichimi on pehmeän tulista ja tuo lämpöisen säväyksen pihvitaikinaan. Sitä löytyy ainakin Helsingin Tokyokanista, ja etnokaupoista seosta voi löytyä myös nimellä nanami togarashi. Chilin määrällä voi säätää tulisuutta tai jättää sen kokonaan pois ja käyttää vaikkapa inkivääriä.

Tsatsikiin käy jos jonkinlainen maustamaton jogurtti. Kevyempää kaipaaville sopii tavallinen ab-jogurtti, mutta kreikkalainen tai turkkilainen käy myös mitä mainioimmin.



Mausteiset juurespihvit

1 dl maitoa
n. 1 dl tattarijauhoja + pari rkl perunajauhoja
2 raastettua porkkanaa
pieni lohko lanttua tai palsternakkaa
1 peruna
200 g raejuustoa
1 kananmuna
puolikas punainen chili
muutama rkl kurpitsansiemeniä
1 tl suolaa
2-3 tl shichimi-mausteseosta (tai esim. inkivääriä, pippuria ja seesamia)
1 rkl valkosipuliöljyä

Raasta juurekset ja valuta tai puristele niitä hellästi hetki.
Voit säästää osan nesteestä siltä varalta, että taikina kaipaa notkistamista myöhemmin.
Turvota tattarijauhoja maidossa ja lisää raastetut juurekset ja raejuusto. 
Pilko chili. Mausta taikina, lisää siemenet ja sekoita.
Sekoita pihvitaikinaan kananmuna. Lisää perunajauhot.
Jos taikina on löysää, lisää hieman perunajauhoja, tai jos se on jäykkää, lisää nestettä tai yksi egu.
Voit paistaa koekappaleen ja maistella ja maustella tässä vaiheessa, tai jos olet itsevarma, anna palaa.
Itse lisään yleensä kaikkia mausteita vielä kerran kiellon päälle.

Paista keskilämmöllä muutama minuuttia kummaltakin puolelta.
Voit jatkaa kypsentämistä uunissa.

Tarjoile esimerkiksi tsatsikin ja riisin kanssa.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti