maanantai 26. lokakuuta 2015

Rapeapohjainen spelttipizza

Zinfandelia on niin vaihtelevasti tarjolla, että sitä tulee ostettua aivan liian harvoin. Suosittelen.

Rapea spelttipizzapohja! Toistan: aivan älyttömän uskomattoman maukas ja rapea pizzapohja speltistä! Olen täysin myyty. Omistan loppuelämäni speltille. Voisin syödä pelkkää spelttiä.

Valitettavasti niin ei vatsavaivaisen kannata kuitenkaan tehdä, koska speltissä on fodmapeja. Kaikille se ei myöskään sovi, mutta kuten aina: kokeile.


Satunnaisessa käytössä speltti on aivan loistava raaka-aine. (Satunnaisuudessa on vaikeaa pitäytyä, kun kerran pääsee tämän herkun makuun.) Speltissä on gluteenin ansiosta vehnän sitkoisuutta, ja kuitua ja etenkin makua löytyy. Leivottavuus ei ole aivan vehnän luokkaa, vaan taikina jätetään vehnätaikinaa löysemmäksi, ja tahmeaa taikinaa on siten hieman hankalaa käsitellä. Kauniin pyöreään pizzaan vaaditaan siis minua parempihermoinen tekijä. Eipä se mitään, sillä maku voittaa miun keittiössäni ulkonäön mennen tullen. (Kirosanoja ei keskimäärin säästellä, vaikka leivonta sujuiskin ihan malliikkaasti. Tai näin raportoi mies. En tunnista kuvauksesta itseäni lainkaan.)

Käytin taikinaan sekä sämpyläjauhoja että täysjyväjauhoja, ja pohjasta tuli melko tumma. Karkean jauhon käyttö selittänee myös osaltaan leivottavuutta.


Spelttipizza
(kaksi pellillistä)

n. 6 dl vettä
kaksi pussia (n. 15 g) kuivahiivaa tai paketti (50 g) tuorehiivaa
1 tl suolaa
1 tl sokeria
n. 12 dl spelttijauhoja
(esim. 10 dl sämpyläjauhoja ja 2 dl täysjyväjauhoja)
4 rkl öljyä

Lämmitä vesi kädenlämpöiseksi tuorehiivalle TAI hieman kuumemmaksi kuivahiivalle.
Sekoita tuorehiiva, suola ja sokeri veteen TAI 
kuivahiiva n. desiin jauhoja ja vatkaa suolan ja sokerin kanssa veteen.
Lisää jauhot koneella vaivaten.
Lisää öljy vaivaamisen loppuvaiheessa.
Taikina jää vehnätaikinaa löysemmäksi.
Kohota vedottomassa paikassa liinan alla vähintään puoli tuntia.


Tomaattikastike

1 prk kaltattuja tomaatteja
pari kourallista aurinkokuivattuja tomaatteja
loraus punaviiniä
loraus soijakastiketta
n. 1 rkl fariinisokeria
2 tl basilikaa
1 tl pippuria

Sekoita ainekset kattilassa ja keitä kokoon, kunnes seos on paksua.
Tasapainota makuja tarvittaessa suolalla ja sokerilla.
Soseuta.

Kuvan pizzoissa täytteenä
  • savusimpukat
  • Oltermanni cheddar
  • kylmäsavulohi
  • tilli
  • smetana

ja
  • rapeaksi paistettu pekoni
  • aurajuusto
  • tuore ananas
  • Oltermanni cheddar


Jaa taikina kahteen osaan. Taputtele puolet taikinasta leivinpaperille jauhoja apuna käyttäen.
Levitä tomaattikastike ohuelti. Lisää täytteet haluamassasi järjestyksessä.
Paista mahdollisimman kuumassa lämmössä, kunnes pizzan pinta on saanut väriä.
Kylmäsavulohen (ja smetanan) lisäsin vasta kypsän pizzan päälle, koska halusin säilyttää lohen maun ja rakenteen.

Ja sitten eiku vaan ääntä kohti, kuten Jamie Oliver sanoisi.


PS. Jos teet pizzaa ison annoksen, ja sitä jää lämmitettäväksi, suosittelen lämmitykseen pannua.
Uunin lämmittämisessä hukkautuu aikaa ja energiaa, ellei sitten lämmitä isoa satsia kerralla, ja mikrossa pizzasta tulee vetistä.
Myöskin, jos teet vain pellillisen pizzaa, mutta täyden annoksen kastiketta, pakasta loppu soosi ja käytä seuraavalla pizzakerralla tai pastakastikkeen pohjana.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti