torstai 24. syyskuuta 2015

Maapähkinävoi-tofupihvit ja tsatsikimainen jogurttikastike

Ei saatana, onneks tätä saa syödä vielä huomennakin.

Olin viime viikon kipeänä, eikä ruoka oikein maistunut kuten tavallisesti. Tein tukkoisena mausteista currya, jonka ohjeen laitan tänne myöhemmin.

Yritän yksin kotona ollessani kehkeillä kasvisruokia, mutta aivot tuppaavat menemään curryn, nuudelikeiton ja munakkaan jälkeen lukkoon. Toim. huom. niistä saa kyllä tehtyä monia eri variaatioita! Kaikki eivät ole olleet hyviä! Heh! Tänään pohdin kasvispihvejä - uhka vai mahdollisuus, yleensä täysi katastrofi - kun muistin Helsingin Sanomien tofupihviohjeen vuosien takaa.




Originaaliin ohjeeseen tulee tappava määrä sipulia, ja mausteet ovat vähän mehhh. Yrttisuolaa, for reals? Kaikki maaliman mausteet tarjolla ja joku käyttää yrttisuolaa?
Käytin ohjetta suunnannäyttäjänä, ja lisäsin tapani mukaan kaikkia jääkaapin jämiä, joista täytyy ennen viikonloppureissua hankkiutua eroon. (Jee Turku jee! Toivottavasti ravintola- ja tuotearvosteluja tulossa?)

(Viikonloput käytetään meillä keskimäärin reissailuun tai ankaraan bilettämiseen ja aamuun asti valvomiseen. Paitsi viime juhannus. Jostain syystä juuri juhannuksena nähtiin hyväksi olla kahestaan kotona. Kyllähän siitä hengissä selvis. Ihan tälleen sivuhuomautuksena.)

Näissä nimenomaisissa pihveissä ja kastikkeessa on maitoa, minkä melkein voi päätellä ainesosien maitotuotteista, MUTTA täysin maidottoman ja saman tien vegaanisen version saa käyttämällä kotijuuston sijaan pelkkää tofua ja korvaamalla jogurtin Yosan maustamattomalla kaurajugulla tai Oatlyn fraichellä. Säädä silloin mausteita tarpeen mukaan. Jogurttikastike on muuten nannaa myös esim. curryn ja teeleipien kera, testattu on. Mausteet ovat aina säädettävissä, mutta mie käytin lemppareitani kuminaa ja korianteria tuomaan aasialaista tunnelmaa.
Määrästä syö ainakin kaksi; kolme, jos lisänä on esimerkiksi teeleipiä tai runsas salaatti.

Maapähkinävoi-tofupihvit

n. 250 g tofua ja 50 g Eila kotijuustoa 
TAI 300 g tofua (maustamaton tai savu)
4 rkl maapähkinävoita
n. 5 cm pala kesäkurpitsaa
yht. 4 rkl gluteenittomia jauhoja
(esim. jytte ja kookos, maissijauho, jne.)
loraus soijaa
1 rkl tomaattipyreetä/ketsuppia
 reilusti mausteita, esim.
kuminaa
korianteria
paprikaa
persiljaa
pippuria

paistamiseen
öljyä ja seesaminsiemeniä

Murenna kulhoon tofu ja juusto.
Raasta kesäkurpitsa ja puristele neste pois.
Nestettä voi irrottaa nopeammin ripauksella suolaa.
Lisää raaste ja loput ainekset kulhoon.
Surauta sauvasekoittimella tasaiseksi tahnaksi (tai jos olet joku vitsin rikas,
jolla on loputtomasti tilaa keittiössä,
käytä tehosekoitinta tai monitoimikonetta.)
Maista, mausta. Lisää suolaa, jos tarpeen on.

Taputtele öljytyin käsin taikinasta pieniä pihvejä
ja kierittele se seesaminsiemenissä ennen paistamista.
Siemenet eivät ole pakollisia, mutta tuovat makua.
Paista kummaltakin puolen, kunnes pihvit ovat saaneet väriä.
Pihvejä voi jatkokypsyttää tovin uunissa, jotta ne kiinteytyvät.
Pihvien kuuluu jäädä pehmeäksi sisältä.

Tarjoa riisin, kvinoan tai salaatin ja jogurttikastikkeen kera. Lisukkeeksi käy myös teeleipä.

Tsatsikimainen jogurttikastike

kurkkua
Eila kreikkalaista jogurttia
valkosipuliöljyä
sitruunamehua
suolaa
pippuria
sokeria tai siirappia (TAI hunajaa)
(tuoretta korianteria, basilikaa tai persiljaa)

Raasta qurqqu. Puristele liika neste pois. Lisää jugu. Mausta. Nam nam.


Flunssaisena ja muiden kannustamana kokeilin hunajaa, ja totesin, ettei se aiheuta pahempia oireita.
Olen siis käyttänyt hunajaa enimmillään teelusikallisen kerrallaan teessä tai mausteena, ja sehän perhana on käynyt miulle. 
Vedän pahojen oireiden rajan kipuihin ja vatsan sekoamiseen, ja vähäisempiä oireita voin yleensä sellaisenaan sietää. Ei sillä, en ole suoranaisesti huomannut hunajan aiheuttavan mitään tiettyä oiretta yleensäkään, mutta joka päivä vatsa keksii jotain källiä, vaikka söisi mitä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti