lauantai 20. kesäkuuta 2015

Raparperi revisited: maapähkinävoi-raparperikakku ja mamman raparperipiirakka


Vaniljakastiketta om nom nom.

Kaksi raparperileivonnaista, toinen kenties hieman toista hiotumpi.




Ensinnäkin, Chocochilin maapähkinävoi-raparperikakku. Ohje löytyy täältä.
Vegaaninen ja alkuperäisessä ohjeessa on vehnäjauhoja. Käytin itse laktoositonta maitoa nesteenä (sorry) ja jauhoina vaaleita jyttejauhoja ja ripauksen kookosjauhoja. Gluteenittomia jauhoja tuli vähemmän kuin vehnäjauhoja. Laitoin ilmeisesti vieläkin liikaa, sillä kakusta tuli aika dänkkiä. Kookosjauho imee itseensä melkoisesti nestettä, ja kaipaan vielä opettelua sen käytössä. Kypsennykseen meni paljon ohjetta kauemmin. Okei, kypsymiseen vaikutti myös käyttämäni vuoka, mutta kun irtopohjavuokani unohtui kaverin luo joskus helmikuussa ja jäi sinne asumaan. Omapäinen vuoaksi.

Maapähkinävoi oli sileää, ja päällisestä tuli enemmän tahnaa kuin murua - saattoi johtua myös gluteenittomista jauhoista. Huoh, selityksiä, selityksiä.
Voisin ensi kerralla vaihtaa kuorrutuksen jauhot kaurajauhoihin ja -hiutaleisiin. Tuota maapähkinävoipäällistä voisi syödä kyllä ihan sellaisenaan :p~
Sokeria lisäsin ohjeen kaikkiin vaiheisiin, koska olen todennut pitäväni hieman Chocochilin ohjeita makeammasta makumaailmasta. Lisänä Pauligin vuosikertakahvia ja laktoositonta vaahtoutuvaa vaniljakastiketta. Vaahtoutuvaa my ass, kastike jäi ihan juoksevaksi, päivän teeman mukaan ei menny putkeen. Siinä on myös herkkisten tiedoksi karrageeniä. En ole huomannut oireita, mutta ehkä siitä sitten tulee kertaheitolla syöpä joku päivä, ikään kuin kaikesta ei muutoin tulisi.

Sitten osaan kaksi ja onnistuneempaan yritykseen (koska tätä tekemässä oli äiti. Nuff said.) Kaksi täytevaihtoehtoa, joista raparperille paremmin sopii vaihtoehto 1, kermaviili.


Mansikoita om nom nom. Päällä sokeria, koska tuontimansikat tuppaavat olemaan kirpakoita.

Mamman raparperipiirakka

Pohja:

150 g voita
1 dl sokeria
1 kananmuna
1 dl kaurahiutaleita
n. 1 dl jauhoseosta
1 dl kauraleseitä
½ tl leivinjauhetta

3 dl raparperiä pieninä paloina (tai marjoja tai hedelmiä)

Täytevaihtoehto 1:

1 tlk kermaviiliä
1 kananmuna
½ dl sokeria
1 tl vaniljasokeria

Täytevaihtoehto 2:

250 g rahkaa
2 dl kermaa
1 kananmuna
1 dl sokeria
1 tl vaniljasokeria
(hedelmäversioon tiraus sitruunamehua!)


Vatkaa voi ja sokeri vaahdoksi. Vatkaa joukkoon muna. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää vaahtoon. Sekoita omassa astiassaan täytteen ainekset. Leikkaa leivinpaperista piirakkavuokaan sopiva pala ja painele taikina paperille jauhotetuin sormin. Asettele paperi taikinoineen vuokaan ja ripottele raparperinpalat pohjalle. Kaada täyte päälle (aloita reunoilta, ettei kaikki täyte keskity piirakan keskikohtaan.) Paista 200 asteessa, kunnes täyte on hyytynyt ja reunat saaneet väriä.

Ohjetta voi soveltaa vaikka mille täytteille, ja alun perin kyseessä on marjapiirakka. Myös hedelmät käyvät täytteeksi, ja ohjeesta löytyy kermaviili- ja rahkaversio. Kermaviilista saa kevyempää, kun taas täyteläinen rahka sopii hedelmille. Mitä hedelmiä kukin pystyy syömään onkin sitten eri asia...
Piirakka on loistava loppusijoituskohde hieman päiväyksen ylittäneille hapanmaitotuotteille, koska pilallehan ne eivät oikein säilytettynä muutamassa päivässä mene. Jos käytät pakastettua raparperia tai marjoja, lisää jäisenä. Myös suoraan sateisesta metsästä poimitut mustikat voivat aiheuttaa pientä vettymistä. Tuoreilla täytteillä saa parhaan lopputuloksen.

Piirakka on sellaisenaan mehukasta ja hyvää, mutta juhlallisista syistä (öö kesän alku ja silleen?) tarjoilimme sen tällä kertaa kermavaahdon ja mansikoiden kera. Ei pahentanut.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti